Forskning visar numera att vädret påverkar värken

Vad är det som händer med mig?

Det här har jag förtvivlat tänkt varje sommar och fasat över hur utslagen jag är. Men svaret har såklart varit enkelt: det är vädret som hänt, vädret och värken.

kåsa strand varberg
Fotona är tagna på Kåsa strand i Varberg. Det här var i solnedgången i måndags. Jag har knappt orkat göra något sedan dess. Saknar att kunna njuta av mina promenader, för det är ju ändå vackert utomhus.

Jag har inte lämnat lägenheten på hela dagen. Mår skitdåligt av värmeböljan och luftfuktigheten som det är. Vill inte riskera ännu mer inflammation i kroppen.

Det finns inga ord för lidandet – och nej, värme är inte alls en garanti för minskad smärta. Jag brukade också tro att värmen är bra för mig. Men icke! Åtminstone inte alla gånger.

Viktigt med forskning om väder och värk

För inte så länge sedan var det här med vädrets negativa inverkan på värken mest prat.

Missförstå mig inte. Smärtpatienternas berättelser om mer värk vid viss väderlek kände man till sedan länge. Om man hade frågat mig hade jag kunnat bedyra hur jävla plågsamt vädret kan vara.

väder värk sommar
Bilden visar Kåsa strand och strandpromenaden i Varberg.

Kruxet var dock att man inte hade tittat närmare på det och, ledsen, forskningens legitimerande funktion spelar roll.

Om forskningen kan påvisa ett samband mellan exempelvis väder och värk kan det i längden påverka sjukvårdens och samhällets syn på det hela.

2019 kunde forskningen alltså göra detta.

Luftfuktighet kan ge mer smärta i kroppen

Tusentals personer deltog i studien. De laddade ner en särskild app genom vilken de enkelt förklarat registrerade sitt mående i förhållande till platsen de befann sig på och vädret där. Därefter kunde deltagarinformationen samköras med väderdata.

Som du kan läsa själv i forskningsartikeln visade data på ett samband mellan luftfuktigheten på platsen och smärtan i kroppen. Ju fuktigare luft, desto mer värk. Med andra ord är det inte nödvändigtvis kyla eller värme som triggar värk.

mer värk i värme

Lite lustigt, för jag har alltid sagt att det är fuktigheten som får mig att må dåligt och nu verkar det ju stämma. Omfattande studie, förvisso, men det skulle definitivt inte skada med ännu mer forskning.

Jag vill veta mer, jag vill att hela världen ska veta mer om det. Om jag får önska en sak av dig är det att du ska kika vidare på forskarnas artikel, du kommer till den via länken här ovanför. Gratis läsning, förstås.

22 svar på ”Forskning visar numera att vädret påverkar värken”

 1. Ja usch denna värmeböljan är inte rolig, särskilt när det är så kvavt och klibbigt. Man orkar knappt gå ut. Förstår att du inte lämnat lägenheten. Får hoppas att det snart blir lite bättre luft så man kan njuta av sommaren.

  Intressant att ta del av detta. Alla tänker ju att värmen är bra och kul för alla liksom…

  1. Ja, det blir en märklig kontrast när man förväntas vara i sitt esse och man samtidigt har ett skov. Men i dag har värmeböljan lättat här i väst och det känns jätteskönt.

 2. intressant det ligger ju säkerligen något i detta, hoppas verkligen det blir lite svalare snart, för denna värme är verkligen galet jobbig man blir så orkeslös kram <3

 3. Jag lider med er med kronisk värk, att alltid ha ont och sedan värre vid vissa tillfällen gör inte livet lätt. Nu kan ju livet vara jävligt utan värk med men menar att när man är känslig för vädret blir det tungt. Kan så klart aldrig föreställa mig hur du har det, den enda värk jag lider av är nacken och spänningshuvudvärk och migrän. Men jag hoppas så forskningen går framåt inom värk.

  1. Migrän och spänningsvärk är ett gissel det med. Ibland kan man ju inte förhindra ett anfall, vare sig det är väder eller stress som triggar det. Jag hoppas också forskningen går framåt. I veckan har det faktiskt kommit lite goda nyheter för fibromyalgin i alla fall. 😃

 4. Att vädret spelar in hur både fysiskt och psykiskt förvånar mig inte alls. Jag själv mår inge bra när det är högtryck, då får jag mycket huvudvärk. Men sen mitt psykiska mående är lite hipp som happ.

  1. Vad jobbigt att du får huvudvärk när det är högtryck, låter inget vidare. Skickar över en kram.

 5. Kan inte se nåt samband mellan värk och luftfuktighet hos mig 🙂 men tror ändå det är bra att få mer kunskap för att kunna hjälpa på bästa sätt.

  1. Skönt att slippa värk i värmeböljan/luftfuktigheten. Sedan har man ju olika triggers. Gäller att hitta vad som är rätt och fel utifrån sin egen värkbild.

 6. Fy vad jobbigt att leva med kronisk värk och behöva leva med det hela tiden. Fy för att behöva ha smärta hela tiden värmen hjälper inte alltid som du säger <3

  1. Det är faktiskt ganska tufft i perioder. Men även om jag alltid har ont går det många gånger bra, i alla fall. Till slut lär man sig till och med ha många bra dagar trots värken. Tack för omtanken. ❤️

 7. Jag tycker att det är så tråkigt (även om jag också förstår varför, särskilt inom vården) att allting hela tiden måste vara vetenskapligt bevisat på något sätt innan det kan ses som allmänn sanning. Som kvinnohålsa (hormonbalans, infertilitet och så vidare). Det finns inte mycket forskning inom det men trots det så tas inte människors erfarenheter på allvar. Då om något borde man ju lyssna på de som ändå träffat x antal människor och då också har en bred erfarenhetsbas att stå på.

  Intressant att läsa om studien, väder påverkar verkligen vårt mående både till det bättre och det sämre. Skönt att du nu vet att du inte är ensam om att reagera på luftfuktighet.

  1. Du har helt rätt, den där igenkänningen är faktiskt viktig. Jag håller även med dig i det andra du skriver. Tycker själv forskning är superviktigt men önskar att exempelvis medicinvärlden hade varit mer nyfiken på vad patienterna berättar. Där fyller såklart undersköterskor och sjuksköterskor en stor funktion, de fantastiska lyssnarna. 💖

 8. Så fina bilder och ja kan förstå att man kan få värk efter väderomslag och luftombyte det har jag faktiskt också hört innan och alla är vi unika och våra kroppar är olika

  Krya på värken

  1. Tack. 💖 Precis, våra kroppar är unika. Gäller att hitta vad som funkar för en på ett personligt plan.

   Det är fantastiskt vackert här på bästkusten, om än väldigt torrt och visset.

 9. förstår att det känns jobbigt speciellt för dej med värmen det är nästan olidigt nu o man få duscha ofta för o hålla sej kall

 10. Ja, värmen är inte till för alla. Å 30 graders värme mår ingen bra av. Vi är inte skapta att va i den värmen. Sen är luften i Sverige så fuktig. Bättre utomlands. Där luften är torrare. Där märker man inte av värmen på samma sätt.

  Så fina bilder du har tagit 😃😍

  Ha det så bra! Kram❣️

  1. Jag håller med dig helt. Helt annan värme på Kanarieöarna, som exempel. Konstigt att det kan skilja så, värme är trots allt värme. En stor kram tillbaka. 💖

 11. Så intressant att läsa. Jag själv har haft det jobbigt i värmen och då har jag inga problem med värk eller smärta. Den där studien var så bra att de gjorde och jag kan tänka mig du haft problem i detta väder. Fin bild du tog och hoppas du mår bättre snart.

  1. Tusen tack. 💖 Tråkigt att du mått dåligt i värmen. Skickar över en kram och en förhoppning om att du mår bättre i dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *