Inolaxol för magen – dagens äckliga medicin

granulat
Den receptfria, tarmreglerande medicinen Inolaxol – här som granulat.

Intresseklubben antecknar min krånglande mage. Faktum är att magen har varit så jobbig på sistone att jag nu måste ta till en sista desperat åtgärd. Den stavas I-N-O-L-A-X-O-L. Inolaxol är en receptfri medicin mot bland annat ibs. Medicinen består av ett oskyldigt litet, guldbrunt granulat, som i kontakt med vätska sväller till en skrämmande, slemmig, klumpig blandning. Den ser faktiskt inget vidare ut.

Inolaxol i kontakt med vätska. Det här ska man alltså dricka! Ujk. Men magen kan faktiskt må bättre efter några dagar.

Men Inolaxol smakar ännu värre. Det smakar precis så som jag föreställer mig det skulle vara att dricka linoleumolja. Väldigt träigt, väldigt fränt. Att så lite kan smaka så mycket! Jag försöker reducera smaken genom att dricka ur två glas samtidigt, ett glas med Inolaxol, ett med vatten. Snabba turer, blir det. Många föredrar att äta sin Inolaxol på filen, men eftersom jag är vegan och därmed inte äter fil fungerar det inte för mig.

Hur mycket jag än ojar mig över hur äckligt Inolaxol är, är det ett medel som kan hjälpa mot en antingen lös eller trög mage, mot en mage i olag. På medicinspråk beskrivs det som ett tarmreglerande medel, och under alla mina år med ibs är det just Inolaxol läkarna tipsat om.

LÄS MER
Ska inte sjuka också få känna meningsfullhet?

När jag i tonåren var inlagd på Spenshult reumatikersjukhus såg jag nästan inte en enda frukosttallrik utan standardtoppingen Inolaxol. Lite surrealistisk. På tonårsvis trodde jag att jag var den enda i världen med krånglig mage. Av Inolaxol-ymnigheten att döma var jag inte det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *