Luttra gånggrift – en ståtlig stenåldersgrav på Falbygden

Jag ska försöka mig på att skriva om Luttra gånggrift i Falköping. Detta trots att jag känner mig urlakad i hjärnan. Men minnet av den vackra stenåldersgraven på den så kallade Falbygden är ännu färskt och jag vill därför fånga det nu, innan det irrar bort i alla måsten och hjärntröttheten.

luttra gånggrift i falköping
Jag kände mig otroligt bortskämd. Kunde fotografera helt ostörd av andra bilister och besökare.

Falbygdens gånggrifter, det finns flera hundra av dem. De beräknas vara cirka 270 stycken och de är utspridda över ett större område. Har länge velat ströva bland stengravarna och har väl dessutom haft ganska så romantiska bilder av hur det ska gå till.

Kanske första besöket till Falbygdens gånggrifter

Det är över tio år sedan jag läste arkeologi på universitetet och jag tror det var först i fredags som jag besökte en gånggrift på Falbygden. Må så vara att det endast blev ett kort stopp på vägen hem från trandansen vid Hornborgasjön, men nu fick jag i alla fall se den ståtliga fornlämningen med egna ögon. Tack, Christoffer!

falbygdens gånggrifter

Luttra gånggrift ska vara ett riktigt praktexempel på de väldiga stenåldersgravarna. Den är också jämförelsevis välbevarad. Typiskt för gånggrifterna är att de är resta av stora stenblock. Blocken bildar såväl en kammare som en gång in till kammaren.

gånggrift i luttra
En del av mig vill så gärna krypa in under stenen. Öppningen bjuder in till det. Men nej, nej, nej! Det är livsfarligt. Finns riktigt otäcka berättelser om nyfikna som råkat illa ut.

Graven har även omgärdats av en hög, det är sannolikt samma hög som du ser på mina fotografier av fornlämningen. Välbevarad, javisst, men likväl märkt av tidens tand. Gånggriftens ålder på 5 500 till 5 000 år är när allt kommer omkring aktningsvärd.

Luttra gånggrift var säkerligen en viktig plats

Arkeologiska undersökningar tyder på att över 100 individer begravts i Luttra gånggrift, det här var säkerligen en viktig plats för dåtidens invånare. Jag kan inte låta bli att undra hur senare åldrars människor förhållit sig till stenåldersgraven.

luttra gånggrifter

Falbygdens gånggrifter är bara ett exempel på de fantastiska fornminnen man kan stanna till vid när man har vägarna förbi. Ser du vägskyltskringlan på de översta fotona? Just denna symbol kan vara början på ett äventyr.

gånggrifter på falbygden
Här är han, min finaste.

Läs mer om Luttra gånggrift på Länsstyrelsens webbplats, där hittar du även vägbeskrivningen till fornlämningen.

20 svar på ”Luttra gånggrift – en ståtlig stenåldersgrav på Falbygden”

  1. Ja, det måste varit ett riktigt slitjobb att få de tunga stenblocken på plats. Jag vet inte riktigt vad de väger, men de är i alla fall dödligt tunga.

 1. Vilken mysig dag du och Christoffer verkar ha haft, som ovan har jag ingen aning om vart i Sverige vi har stenåldersgravar men det är rätt häftigt att de finns här i sverige tycker jag 🙂

  1. Det var en supermysig dag. Jag är fortfarande tacksam för den. Gravar och gravfält från olika tider finns lite här och var i landet. Jag tycker själv de ligger lite avsides och önskar jag hade haft körkort. Nu är de ganska svårtillgängliga för mig. 😢 Den här typen av stenåldersgravar är ganska koncentrerade till Falbygden. Om jag inte har fel ligger 2/3 av gånggrifterna i just detta område.

 2. Men oj va häftigt o spännande ju 😀 Ni har ju haft en urmysig dag verka de som! Och Gud va härliga bilder 😀 wooow!! Såna där stenåldersgravar eller väldigt gamla gravar typ gamla gravplatser som inte längre är utmarkererade med stenar utan bara informations skyltar – alltså allt sånt är ja sjukt intresserad av 🙂 Fanns nå gravplats i Lycksele då ja bodde där, mitt ute i skogen – de va även en gammal avrättningsplats typ 🙂 skit spännande eller hur?!

  1. Ja, skitspännande. Helt klart! 😁 Jag går i gång på sån’t. Platserna får gärna ha en mörk historia. Men så är jag lite feg också. Kan känna en nästan panikartad rädsla inför att gå förbi gamla kyrkogårdar och avrättningsplatser på egen hand. I närheten av min sambos barndomshem ligger, vad man tror, en gammal pestkyrkogård. Många gånger som jag tänkt att jag ska ströva i skogarna där själv, men fegat ur just på grund av pestkyrkogården.

 3. Jag minns att jag läste om stenåldersgravar i mellanstadiet. Så spännande att få se gravarna nu när du har kunskap som arkeolog. Kul att Sten gravarna är så bevarade som dom är

  1. Jag önskar vi hade läst ännu mer om de riktigt gamla tiderna i grundskolan. Har inget direkt minne av att vi läste om stenåldersgravar, men det kan ju vara så att jag glömt bort vad vi egentligen gjorde. Det är fantastiskt att det finns så många välbevarade fornlämningar i Sverige, särskilt med tanke på att de ligger i det fria. Att titta på och fantisera om sån’t här är något av det roligaste jag vet. 😊

 4. men gud sådan spännande läsning jag har varit där någon gång då jag bodde i Falköping:) alltid kul att hälsa på sådan plaster

  1. Jag tycker också det är jätteroligt att besöka sådana platser. Hade gärna gjort det varje dag. Jaså, har du bott i Falköping? Din lyckost! Oerhört fina trakter.

 5. Så fint att besöka platser med en lång historia bakom sig, det gjorde vi när vi var på Gotland i somras, det är så roligt att få höra storyn

  1. Gotland har så otroligt fina ställen. Jag tycker mycket om dina guider därifrån. Vill själv tillbaka dit, kanske cykla Gotland runt eller något i den stilen för att komma ännu närmare platserna.

 6. Det är häftigt med stenålders gravar. Man undrar hur dem fick upp stenen som oftast är tak.
  Ni var verkligen kulturella i helgen 😊. Kul.

  1. Javisst, sätter en sådan här plats i gång tankarna? Stenarna är galet tunga – rent av dödligt tunga – som jag skrev i en av kommentarerna här ovanför. Hur bar de sig åt?

   Jag älskar kulturella helger, mer sån’t! 😄

 7. Kul , har själv aldrig sett en stenåldersgrav men skulle nog tycka det var intressant. Förlåt för sen kommentar. Hoppas du mår bra.

  1. Gamla gravar och gravplatser ligger lite här och var. Många gånger kör man förbi dem, där de ligger på öppna fält längs vägen. Kanske att du sett en stenåldersgrav utan att veta om det… (?) Sån’t händer ofta, tror jag. Särskilt med de stora gravfälten från järnåldern. Gravarna ser ut som en massa kullar och tanken på att mäktiga människor begravdes i dem kan kännas otrolig just för att det numera ”bara” är en liten kulle.

   Jag mår bra, tack för omtanken. Hoppas du också har det bra. 💖

  1. Tack, Angelica. 💖 Jag älskar sådana platser, för de är verkligen spännande, som du skriver.

  1. Det var en wow-upplevelse, faktiskt. Jag vill också gå på de stora fälten. Ska finnas en cykel- eller vandringsled som är cirka två mil och som slingrar förbi flera av Falbygdens gånggrifter. Den måste det bli någon gång.

Kommentarer är stängda.