Origami – hur viker man en trana i papper?

Origami, det är ett pyssel jag och Christoffer gärna ägnar oss åt men gör alltför sällan. I går gjorde vi dock slag i saken och satte på filminstruktioner för att vika en trana i papper.

Att göra papperstranor är väl inte jättesvårt, är ändå tacksam att jag har Christoffer till hjälp. Han borde tusan heta Mr Crafter, pysslare av rang som han är.

vika trana origami
Jag har valt att visa Christoffers origami-trana. Blev nöjdast med dessa fotografier, då det rosa smälter så vackert samman. Helt klart en känsla av körsbärsblom.

Andra gånger har vi gett oss på helt galna origamiprojekt, som att vika drakar och dinosaurier utifrån origamikonstnären Jo Nakashimas instruktioner.

För att vara ärlig hade jag inte fixat en drake eller dinosaurie utan Christoffers öga för de underligaste vikningarna. En papperstrana, då? Kanske… ja, jo, det hade jag nog.

I vilket fall blev jag jätteglad när Christoffer föreslog att vi skulle vika något litet för att pausa från skrivande och bokförande.

Han tyckte nog synd om mig som måste ge upp mina planer på grund av regnet. Skulle annars varit ute och plockat maskrosor till allehanda pyssel.

Origamiinstruktioner för att vika en trana i papper

Under våren har jag fascinerats av fåglar, inte minst av tranor. Jag och Christoffer åkte till och med till trandansen vid Hornborgasjön, som ett endagsäventyr för att stilla nyfikenheten.

vika en trana i papper

Ända sedan dess har jag tänkt att jag borde göra papperstranor och i går blev det alltså av. Vi utgick från Karakuri Japans origamiinstruktioner på Youtube och använde ”riktigt” origamipapper.

Jag har en diger samling av mönstrade origamipapper med måtten 15×15 centimeter. Nackdelen med de mönstrade pappren är att vecken man gör blir svårare att se. Samtidigt blir det ju så himla fint med de olika färgerna och formerna.

Ser fram emot vårt nästa pysselprojekt – blir det ännu en papperstrana men i en annan stil?

7 svar på ”Origami – hur viker man en trana i papper?”

 1. Oj vad du kan, den var verkligen toppenfin och hade passat så fint i Bellis rum. Jag kan inte vika sådär fina grejer =D,

 2. åh men dett är ju så roligt
  ja vek ju massa med olika stjärnor i till julen Gjorde du ?

 3. Men så fint. Önskar så att jag hade den talangen. Precis som andra skriver, en loppa fixar jag sen är det stopp,,, eller flygplan har jag också vikt,

 4. Den är verkligen jättefin och vilket tålamod att få den så fin. Synd att dina planer grusade pga vädret, hoppas det blir bättre i dag så du kan pyssla vidare.

 5. Så fina pappers tranor du & Christoffer har gjort med rosa mönster 😃. Jättefin bild du tog på en pappers trana 😍
  Ordet Origami har jag aldrig hört innan jag läste det här inlägget ifrån dig. Så nu har jag lärt mig något nytt tack vare dig 😘

  Kul att du fascineras av tranor. Därför att det är ju Västra Götalands landskaps djur. Västra Götaland är landskapet är mitt hem. Det är där jag är uppvuxen. Så vid Hornborgasjön har jag varit några gånger. Det är häftigt att flera tusentals tranor samlas där varje år 😄

  Ha det så bra! 🌸

 6. Men så roligt att vika papperstranor – jag gillar att vika i papper men har aldrig på riktigt gett mig på något sådant – är det stor skillnad på att använda origamipapper mot något vanligt typ ritpapper eller skrivarpapper? verkligen ett bra pausarbete att göra – hjärnan får fokusera på helt andra saker ett tag – det tror jag är nyttigt

Kommentarer är stängda.