5 skäl till att jag älskar vårblomman vitsippa

Vitsippa är nog min favoritblomma. Har länge tänkt att inget är ljuvare än körsbärsblomningen, men vid närmare eftertanke är det få saker som fyller mig med sådan glädje som att se vitsippor täcka marken.

Den här våren har jag kunnat njuta av skönheten länge. Fördelen med det halvtaskiga vädret är att det förlängt våren och därför är jag innerst inne tacksam att värmen hållit sig borta.

Jag bor i utkanten av Varbergs stad och har skogen runt hörnet. Har vandrat på skogsstigarna otaliga gånger bara för att få se havet av vitsippor igen och igen…

1. Vitsipporna breder ut sig överallt på marken

Nog för att vitsippan är vacker i sin egen rätt, ändå är det ymnigheten som fyller mig med en poetisk kärlek. Genast får lövskogarna ett sagoskimmer när vitsipporna breder ut sig överallt. Än perfektare blir synen när ljuset strilar genom lövverken och ner över blomstren.

2. Finns många vackra sagor om vitsippa

Det var i första klass jag hörde den, sagan om vitsippan. Den har kopplingar till grekisk mytologi, kanske visste jag redan där och då att det var antikvetare jag skulle bli som vuxen.

sagor om vitsippor
Vit på ovansidan, lätt röd på undersidan. Tårar och blod.

Enligt den grekiska mytologin blev vitsipporna till genom blodet från Afrodites döde älskare Adonins och de tårar hon fällde över hans livlösa – men o, så vackra – kropp.

På samma plats där händelsen utspelat sig växte en skör liten blomma, vit på ovansidan och med en skiftning av rött på undersidan.

3. Rättelse: finns många HEMSKA sagor om vitsippor

Okej, okej, så kanske att sagan om Afrodite och Adonis inte är jättevacker. Kanske är den riktigt, riktigt hemsk. Märkligt nog tycks blomman ha inspirerat till många otäckheter i folklore.

I Kina planteras vitsippa på gravarna, dödsblomma som den är i detta land. Tyskland, då? Där är den häxornas blomma – hexenblume – och växer där häxorna dansar. I Storbritannien är den däremot en älvblomma, vilket jag kan förstå (se min älvbild så förstår du varför jag förstår).

Läs mer om vitsippesagor på Sagobygdens blogg, Sagobygden.blog.

4. Vill skriva en dikt om temat vitsippa…

… eller kanske inte bara en eller två eller tre dikter. Oavsett vilket tror jag att jag bär på något litet om vitsippan, må det bli epik eller lyrik av den inre bilden.

vitsippa i skog

Jag försöker bygga upp en inre symbolbank med djur, växter och platser som betyder något för mig och som dessutom har en djupare kulturell betydelse. Där platsar vitsipporna.

Löjligt, måhända. Men ja, sådan är jag. När jag blundar och tänker på vitsippor ser jag romantiska sagoäventyr i svunna tider framför mig. Gränsen mellan myt och verklighet, borta.

5. Går utmärkt att pyssla med vitsippor

Tänk dig vilka fina små blombuketter du kan göra av vitsipporna du plockat under din skogspromenad. Har själv tänkt tanken oräkneliga gånger. Det blev dock inga vitsippebuketter i år.

Däremot plockade jag en del vitsippor och lade dem i blompressen. Än så länge verkar blommorna hålla, de har väl legat i några veckor eller så i väntan på att jag ska bestämma mig för vad jag ska göra med dem. En tavla, ett smycke eller ett bokmärke?

pressa blommor
Scillor och vitsippor är de första blommorna jag pressat, både i vår och i vuxen ålder.

Att ställa blommor i färgat vatten är ett roligt barnpyssel och vitsippan är ideal för ändamålet, spröd och ljus som den är. Vilken färg får de vita kronbladen om blomman står i rött, grönt eller gult vatten? Färga vattnet med karamellfärger. Billigt och enkelt.

Jag borde nämnt vitsippa som ett förtjusande vårtecken, det borde jag faktiskt. Nu fick det ingen egen punkt. Men vår, vad är väl mer vårligt än vitsippor överallt?

5 svar på ”5 skäl till att jag älskar vårblomman vitsippa”

 1. Jag hade ingen aning om att det fanns sagor om vitsippor och att blomman har olika betydelser i länder. Detta ska jag kolla upp. Speciellt om häxorna, folklore. Det tycker jag är intressant 🙂

 2. Vitsippor är vackra, jag känner inser jsg som du för vitsippor även om min absoluta favorit är gullvivan, nästföljande liljekonvalj och så vitsippa. Jag gillar ju blåklocka också samt blåsippor. Egentligen tycker jag nog om alla dessa vårblommor som ger upphov till liv och rörelse. Det är spännande ändå hur blommor återkommer som tema för mystik i vår värld.

 3. Vitsippor är verkligen vår och de är så vackra. De självklara vita blommorna som visar oss att våren är här och någon annanstans betyder de något annat. Mycket jag inte visste om just vitsippa.

 4. Åh vilket underbart inlägg, visste faktiskt inte att vitsippan inspirerat till så mycket berättelser och myter, nu måste jag läsa på mer. Skulle så gärna ha ett hav av vitsippor på sluttningen ner mot vår damm. Men har nog aldrig sätt vitsippslökar att köpa…hm finns det? jag älskar också att se havet av vitsippor och om jag får det kan jag drömma mig bort med hjälp av de sagor och berättelser du hänvisar till.

 5. Vitsippor är fina. Att se ett hav av dem är så fint 😃. Aldrig faktiskt hört en saga av vitsippor
  Ja, vist blir vitsippor väldigt fina när man pressar dem & plastar i dem 🌸. Det är så gulligt när barn plockar & man får en bukett av vitsippor av dem 🥰 & man sätter buketten i en vass 😃.

  Alla är vi olika & det är HELT OKEJ 🤗❤️. Du är på ditt sätt & jag på mitt sätt ☺️

  Kram på dig❣️

Kommentarer är stängda.