O, så vackert slånbärsbuskarna blommar!

Slånbärsbuskarna, nu skriver jag om dem med största självklarhet. Självklara för mig, det är de inte. Så sent som i går trodde jag de var någon sorts spirea. Spireor har också små vita blommor på buskarna. Det har därför varit ett ganska rimligt antagande.

Men att upptäcka att spireorna är slånbär är ju värsta skatten. Snart kommer de vackra, vackra blomstren förvandlas till bär. Nyttiga bär, dessutom! Slånbär sägs vara ett riktigt superbär, späckat av näringsämnen. Beska och sura i smaken, visserligen, men vad gör det?

vit slånbärsblomma
Slånbärsblommorna i närbild.

Hur vet jag att slånbärsbuskarna just är slånbär? Jag har gjort det till en vana att köra mina fotografier genom olika digitala växtidentifieringsverktyg. När jag har fått ett förslag fortsätter jag söka vidare i virtuella floror. På så sätt lär jag mig nya saker nästan dagligen.

I takt med att jag förvärvar mer och mer kunskap om min omgivning blir jag också allt mer tjusad av den. Det är som att jag upplever min lilla värld på nytt när jag numera ser nya saker i den. Nu, just nu, ska jag njuta av slånbärsbuskarnas oerhörda prakt, sedan av dess frukt.

blommande buske slånbär
Slånbärsbuskarna är ymniga. Små vita blommor sitter tätt, tätt.

Vilket är ditt bästa recept med slånbär?

8 svar på ”O, så vackert slånbärsbuskarna blommar!”

 1. Får medge att jag aldrig hört om slånbär tidigare, antar att de inte finns här uppe så är nog därför. Ska dock googla vad det är när jag kommenterat klart här. Visst är det kul med såna där appar som man får svar på saker på? Jag brukar använda det till viltspår bland annat själv, men dock inte blommor och växter trots att jag tycker det är spännande att titta på.

 2. Har tyvärr inget recept med slånbär. Smart att köra sina foton i digitala växtindentifieringvertyg. Det visste jag inte ens fanns. Alltid lär man sig något varje dag.

 3. Det låter som några bär jag skulle tycka om. Jag gillar ju surt godis så detta hade jag nog tyckt om. Håller med dig att det blev fina bilder du tog. Tyvärr har jag dock inga tips åt dig 🙂

 4. Ju mer man lär sig, ju roligare blir det. Är rätt dålig på det där med växter överlag. Har definitivt inga fröna fingrar

 5. Jag brukar också söka information med hjälp av bilder, allra helst på växterna vi har i trädgården här hemma.
  Ett så smidigt sätt att ta reda på mer!
  Just slånbär har jag aldrig ätit och har tyvärr heller inget recept.

 6. måste säga att du tar väldigt va kra bilder 🙂 vilken systemkanera använder du ? fotar du även människor o så ?

 7. Alltså, nu fick du mig att undra över de buskar jag tror är spireor… har inte tänkt på att det kan vara något annat tex slånbär… måste kolla upp mer om det.

  Tack för att du berättade om detta!!!

 8. Svar: har inga karantärtips, speciellt inte nu när vi båda är sjuka. Men vi tar dagarna som de kommer =D

  Ohh förstår att det är mycket som blommat ut och jag missar det nu känns det som när man är sjuk, det ska ju bli rikigt varmt nu också till veckan

Kommentarer är stängda.