Så annorlunda solnedgången hade varit på en målad tavla

Solnedgång och Apelviken lyste som smält guld. Jag var alldeles rusig av skönheten, av den friska luften. Havsdoften. Sältan och tången. Gyllenljuset.

apelviken i varberg genom grenar

Vilken skatt jag förde med mig hem i kameran! Likt en impressionist hade jag troligen fångat hur solens sista strålar drog över stranden, bortåt, bortåt.

Men det hade jag givetvis inte. Jag lyckades inte fånga det ögat såg på bild. Inte den här solnedgången. Kanske aldrig någon solnedgång.

apelviken varberg

Medan jag bläddrade igenom fotografierna från kvällens fotomeditation slog det mig att ingen kamerabild kan bli så träffsäker som en målad tavla. Det är något magiskt med målarens blick och hand och med det som sker däremellan.

28 svar på ”Så annorlunda solnedgången hade varit på en målad tavla”

 1. Jag tycker att du lyckades fånga solnedgången väldigt fint även fast solens öga inte är med på bild. Bilderna ser helt underbara ut, på en tavla skulle det nog vara lika underbara

  1. Tack, Jenny. 💖 Det pågår helt fantastiska ljusspel i Apelviken och jag känner mig privilegierad som har så nära dit. Tycker det är svårt att få till bilderna när jag har med solögat. Saknar en lins för det, tror jag. Men det är något jag borde se över.

 2. Det där med fotografier kan bli så intressant. Ibland får man till den där bilden som bara är så perfekt. Med en målning kan man trolla lite så man förstärker det man faktiskt vill se i en bild.

  1. Jag håller med dig i det, tolkningen gör väldigt mycket. Så även ett filter. Att redigera fotona är en konstform i sig och inget jag är så haj på. Jag vill att de perfekta bilderna ska komma till mig direkt, men i ärlighetens namn gör de ju sällan det. 😁 Skulle kanske målat i stället.

 3. Jag tycker det är svårt att få fram samma känsla i solnedgången på bild som i verkligheten. Blir i stort sett aldrig samma sak. Även om du tycker att du inte fick samma känsla av bilderna så tycker jag ändå att de är fantastiskt fina. Underbart att få se solens strålar och kvällarna blir längre och ljusare.

  1. Tack, Hanna. 💖 Jag håller med dig, det blir aldrig samma sak. Har också insett att jag upplever världen på ett annorlunda sätt i mina bruntonade solglasögon. Som exempel trodde jag i går att jag hade fångat en rosa himmel – och så var den inte alls rosa. Det bruna glaset gjorde himlen färggrannare än vad den var. Så kan det bli ibland! 😅

  1. Tack. 💖 Jag var ute och fotade i solnedgången i går igen och blev besviken på hur blek den var. Sedan gick det upp för mig att jag inte hade tagit reda på väderförhållandena. Det bör tydligen vara molnigt för att det ska bli ett mäktigt ljusspel. Man lär sig nya saker varje dag!

   Jag tycker också att fotografering är en konst, en konst som man behöver öva mycket på. Men visst är det härligt med nya utmaningar? 😄

   Tycker det är fint att ta del av alla dina naturupplevelser och strövtåg. Du och jag verkar dela passionen för promenader och utflykter.

 4. Vilka härliga bilder du delar med dej av tycker det är super härligt att kunna ta bilder så otroligt fina bilder du delar med dej av 😍

  1. Tack, vad snällt skrivet, Amanda. 💖 Kustmiljön häromkring är spektakulär, du hade säkert gillat att vara ute och meditera i den.

 5. Det ör verkligen vackert med solnedgångar . Här har jag det varje kväll 7-8 på kvällen under sommaren.

  1. Det är väldigt tacksamt att kunna se ett så vackert skådespel från balkongen. 😍

 6. Håller med om att fotografier aldrig överträffar ögat….svårt att fånga det som man ser, men för oss andra som inte såg med dina ögon är fotona fantastiska och jag tycker du har fångat solnedgången väl

  1. Tack, Diana. 💖 Jag blev så paff när jag såg den enorma skillnaden. Du skulle varit här och sett det magnifika ljusspelet, det sprider fortfarande glädje i min fibrokropp. Har börjat vila mer från datorn, tagit mig god tid att njuta utomhus, träna yoga och läsa böcker, med andra ord gjort fler må bra-saker. Att titta på solnedgången är en sådan sak.

 7. Jag tycker du fick riktiga vackra bilder med dig. Det är så vackert med solen och vattnet där. Önskar jag med bodde vid eller nära vatten så man kunde ta såna bilder 🙂

  1. Tack, Amanda. 💖 Här är verkligen tjusigt, men tänk dig vilken vacker natur du kommer omges av på våren och sommaren. Har du någon sjö i närheten av där du bor? Jag hade så gärna velat fotografera en stor näckrossjö. Min kanske något barnsliga förtjusning över Monets trädgård och tavlor växer aldrig bort.

 8. Det blev jättefina bilder ändå 😃❤️. Igenom bilderna kände jag igen mig 😊.
  Det är så fint där! 😃

  1. Tack, Jessi. 💖 Å, har du varit i Varberg och/eller bor du i närheten?

 9. Jag tyckte du fångade det snyggt, riktigt fina bilder. Men visst är det så att man aldrig kan få till känslan så som man ser det med ögat😍

  1. Tack, Natascha. 💖 Helt ärligt omges jag av fantastiska motiv. Kusten är vacker även så här års. Det gör det tacksamt att fotografera.

 10. Jag håller inte riktigt med, även om en målning kan vara sjukt vacker och bilden du gjort om blev riktigt fin, så tycker jag det känns som man får ut ner av ett fotografi. En målare får inte riktigt dit varje detalj som kan synas på ett foto. Men i en målning kan det bli mer personligt på nåt sätt som inte går på samma vis i ett foto.

  1. Du har rätt, en målning slår nog inte detaljrikedomen i ett fotografi. Jag tror det är det personliga jag söker efter, som du skriver om i kommentaren. Om jag hade kunnat tolka det jag såg helt fritt hade jag definitivt öst på med ännu varmare färger, ännu mer gult, orange och rött. Hade nog behövts mängder av glitter för att få till skimret.

 11. Så vackert med alla dessa fina vyer och ja solnedgång blir magiskt även på målning

  1. Jag är verkligen lyckligt lottad som bor där jag bor, varje dag något nytt vackert. Kanske särskilt så här års. Du bor väl mer åt inlandet (?) och inlandet hade jag gärna velat uppleva under våren och sommaren. Lär väl dock inte komma så långt i år, i och med corona.

 12. Ingen kamera är någonsin rättvis 🙂 De ögat fångar är oslagbart 🙂 tavlor ja visst men de du sj skådar de är inget som kan slå de 🙂 vackert är de iaf 🙂 Målar du? Är du haj på att måla så måla av en solnedgång eller soluppgång 🙂 de vore kul att se

  1. Jag håller med, det är något visst med det man skådar och hur man tolkar det. Upplevelsen där och då är störst. Jag är dessvärre ingen målare, men hade gärna velat lära mig att måla med akvarell.

 13. Wow vilka fina bilder du har tagit 🙂 är de med mobil eller kamera :)? Det finns verkligen inget finare att ta bild på än solnedgången , eller jo barnen ! Haha . Men solnedgången kommer efter 😉

  1. Fotografierna är tagna med en systemkamera, en gammal hederlig Nikon D60. Ska nog uppgradera både kameran och objektivet inom kort. Vet inte ens hur man tar snygga foton med mobilkameran, att fota med mobil skulle alltså vara något helt nytt för mig då jag är så van vid min gamla följeslagare. Några tips? Ja, klart att barnen i livet alltid utgör de vackraste motiven. 😍

Kommentarer är stängda.