Dr Westerlund i mitt köksfönster

Dr Westerlund, Doktor Westerlunds blomma, rosengeranium, geranium eller helt enkelt doftpelargon. Nu står ett par krukor med de ljuvligt doftande växterna i mitt köksfönster och sprider vår. Ett byte till skira gardiner och vit lampa gör att köket badar i ljus, äntligen kan jag trivas i det. Lägenheten har känts så mörk under coronavintern, mörk och trist och sliten, skrikande efter förnyelse.

doktor westerlunds blomma rosengeranium
Två krukväxter blev det. Väntar på att komplettera med ett par påskkaktusar, de borde komma snart.

Krukväxter – och givetvis textilier – är egentligen sådana enkla saker att byta ut och ändå påverkar de hela atmosfären. Jag vill fortsätta i samma våranda, förnya. Ändra på det lilla. Men behöver verkligen röja bland alla prylar först, ta ett krafttag runt hemmet. Har blivit så matt i tagen av allt hemmajobbande. Hemmet känns inte riktigt som ett hem längre, det är mitt kontor.

Dr Westerlund exploderar i citrusdoft

Så den där lilla, lilla förändringen. Gnistan som tänder kärleken till hemmet, mina Dr Westerlund, bland annat. Jag stryker fingrarna mot dem och så fylls hela köket av deras citrusdoft. Doften är inte en aning av citron, den är en explosion av fräschhet och motar bort lukten av instängdhet, som inte ens ständigt öppna fönster lyckats göra.

dr westerlund i fönster
Ännu inga blommor på krukväxten.

Hur skulle de citrusaktiga bladen smaka i mitt vatten eller i min sockerkaka eller i min sallad? Sakta ner funderingarna, Sandra, plantornas fortlevnad först och främst. Jag är ganska ny på det här med krukväxter och förmådde inte hålla mina små palettblad vid liv genom vintermörkret. Med Dr Westerlund i köksfönstren har jag min nya chans att få något att växa.

skatbo utanför fönstret
På tal om köksfönster… det här mastodontiska skatboet reser sig likt en skyskrapa i trädet utanför fönstret. Det finns till och med en skata bland grenarna. Jag har ganska nyligen läst en bok om kråkfåglar och dessutom skrivit ett litet boktips om den. Känner ju en nästan barnslig förtjusning inför de små liven.

Om jag har det minsta av gammelmormors gröna fingrar i mig kommer kanske även mina blommor frodas. Hon var en fena på skötsel av doftpelargoner, har mamma berättat och försvunnit bort i de glada minnena av väldiga plantor.

20 svar på ”Dr Westerlund i mitt köksfönster”

  1. Underbart barndomsminne, Kajsa. Min mormor hade alltid pelargoner i starka färger och min farmor såväl pelargoner som saintpaulior. Hon och grannfrun tävlade om vem som hade flest saintpaulior i köksfönstret (även om hon aldrig skulle medgett det).

 1. Det behövs inte så mycket för att få in våren i våra hem. Lite blommor och textiler kostar ju inte så mycket, men kan förändra en hel del.

  1. Ja, de små detaljerna gör verkligen skillnad. Älskar när lösningen är så enkel.

 2. Visst är det rätt så härligt att byte av gardiner och blommor kan göra sån skillnad i ett fönster. Det låter så härligt att få en sån fräsch doft av citron av doftpelargoner. Kanske något jag ska köpa. Jag kan tänka mig att hemmet inte känns som ett hem när du jobbar hemifrån.

  1. Lägenheten har dessvärre blivit en kontorsplats. 😔 Jag är inte överförtjust, samtidigt är jag väldigt tacksam att jag inte behöver bege mig till en arbetsplats i dessa tider. Inser mitt privilegium i det här. Men ja, då får jag försöka ändra det jag kan och hemmet blir definitivt mycket trivsammare med blommor. ☺️

 3. Det kan inte vara helt omöjligt att du har fått gröna fingrar ifrån din mormor.
  Att ändra om lite hemma gör så mycket. Å mer sug får man ju nu när våren är på gång.
  Fin din lampa är i fönstret & dina blommor är med fina 😀

  Hoppas att du har en bra start på den här veckan 🤗

  1. Jag har dessvärre redan haft död på en av mina nya krukväxter, min strandkastanj. Har en bit kvar tills fingrarna blir gröna. 😅 Javisst, kommer suget nu. Känner verkligen hur våren har väckt min lust att göra saker, att pyssla och dona.

  1. Ja, solen gör all världens skillnad för vårkänslorna. Vilken underbart vårlig vecka vi dessutom har framför oss nu. 💖

 4. Hade verkligen behövt lite mer växter här hemma och speciellt nu när vissa som dessa luktar underbart! Tyvärr har man inga gröna fingrar och de hade säkerligen dött 😕💖

  1. Mina Dr Westerlund lever och frodas – peppar, peppar – men jag har däremot tagit död på min strandkastanj. 😢 Den var så vacker. Gröna fingrar är verkligen en skill.

 5. Kul med nya växter i ditt köksfönster. Själv har man också haft problem med att hålla vissa blommor i liv denna vinter. Den var ju inte som en vanlig vinter precis. Härligt vad lite byte av gardiner och någon lampa kan göra så stor skillnad.

  1. Inför nästa säsong ska jag skaffa växtbelysning. Kanske att krukväxterna klarar sig bättre då, för som du skriver är det inte alltid så lätt att klara växterna genom vintern.

 6. Plantera lite är verkligen mysigt, måste lukta ljuvligt hos dig, jag väntar in lite knölar som jag skall plantera med vackra blommor som kommer i veckan och i helgen skall jag och barnen så fröer. Något jag verkligen skulle vilja odla är ranunkel också

  1. Jag förundras fortfarande över den ljuvliga doften i köket. Det låter så himla roligt att så och plantera växter. Hoppas sådden gått bra för er hittills, låter ju som en jättefin sak att göra tillsammans med barnen. Jag har inte sått eget i vår. Men är kanske inte för sent att så nåt litet? Annars blir det nog färdiga tomatplantor till balkongen i alla fall.

 7. Min mamma odla såna älskade att röra vid de för fingrarna lukta så gott 🙂 fin lampa du har i fönstret

  1. Tack, Tess. 💖 Vad fint att din mamma odlade egna Dr Westerlund och att du bär med dig minnet från dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *