Medan jag har er kvar av Tor Åge Bringsværd

Medan jag har er kvar: Tankar om att bli gammal verkar vara en förtjusande liten bok, tänker jag och slår till på biblioteket. När man lånar böcker på bibblan kan man kosta på sig små utsvävningar bara för att.

apelviken i varberg rosa solnedgång
När man filosoferar om livets stora frågor passar det bra att bege sig till Apelviken i solnedgången.

För att låna en bok om livet på ålderdomens höst när man är 35 är ändå lite av en chansning. Jag var nyfiken och efter att ha läst Tor Åge Bringsværds essä är jag glad att nyfikenheten åter uppmuntrade mig att prova något nytt.

Redan den första boksidan låter mig veta att jag och Bringsværd har saker gemensamma: våra brinnande intressen för gamla kulturer och upptäcktsresande.

vit måsfjäder i tång på strand
En vit måsfjäder, för att jag inte kunde låta bli.

Han varseblev sin ålderdom när han skulle gå upp för den urgamla persiska religionen zoroastrianismens heliga berg i Iran. Kroppen sa stopp. Ville inte röra sig en centimeter till.

”Jag har inget emot att bli gammal. Det är att dö jag inte gillar. Men sådana ting hänger dessvärre ofta samman.”

– Tor Åge Bringsværd

Krämpor – i synnerhet sina egna – skriver Bringsværd ärligt om. Jag älskar det! Han tacklar ålderskrämporna på ett humoristiskt sätt, men skrattar samtidigt inte bort dem.

Det är klart att det skär i hjärtat när man inte längre orkar som förut, när man börjar glömma saker man haft stenhård koll på och när ens vänner dör ifrån en. Eller när man har just så många rent av livshotande krämpor – nu menar jag sjukdomar – som får en att allvarligt undra hur lång tid man har kvar.

rosa himmel lila hav
Långt, långt därborta spatserar en ensam fiskmås.

Tor Åge Bringsværd är en prisbelönt norsk författare. I Medan jag har er kvar: Tankar om att bli gammal väver han samman ålderdomsbetraktelserna med skribentreflektioner. Jag gillar att läsa böcker om hur författare gör det.

Bringsværd ger mig perspektiv på just författarskapet, på självaste skrivlivet. Märkligt att ställas inför faktumet att man kanske skriver sin allra, allra sista bok.

Mer information om Medan jag har er kvar

medan jag har er kvar tor åge bringsværd

Originaltitel: Mens jeg har dere her, eller om det å bli gammel
Serie:
Författare: Tor Åge Bringsværd
Översättare: Jan Wibom
Utgivningsår: 2021
Bokförlag: Lind & Co
Sidantal: 140

3 svar på ”Medan jag har er kvar av Tor Åge Bringsværd”

  1. Det låter som en intressant och läsvärd bok. I dagens samhälle verkar det ofta nästan lite ”fult” att åldras. Medan det går tretton texter och råd på dussinet om hur ungdom ska förskönas och bevaras, skrivs det inte lika mycket om åldrandet som en naturlig del av livet. Att många får krämpor och sjukdomar är ju ett välkänt faktum. Men med lång livserfarenhet kommer också visdom och andra perspektiv att se på saker. Därför tycker jag att det är mycket intressanta tankar att ta del av.

  2. Det e ju alltid roligt när man hittar inspiration från någon annan till sej som är även det själv man gillar att göra 🙂 jag glömmer alltid o låna tillbaka böcker om jag lånar på bibblan vilket typ aldrig blir

  3. Kul en bok som du känner en gemenskap med.
    Så fin bild du fick på fjärden med solen 😃.
    Ja, det märker jag. Att jag börja komma upp i ålder allt vad det innebär. Att mindre syskon tar studenten, skaffar barn & så. Sen att min kropp är inte som den har varit. Men det är inget att göra åt. Acceptera läget bara. Se det som att man har fått mycket kunskap om saker & varit med om saker 🙂.

    Jättefint när solen speglas i vattnet 😀.

Kommentarer är stängda.